Sv. Richarda, císařovna, svátek 18. 9.
Světec v tomto měsíci


Jméno Richarda je a nejspíše vždy bylo pro dívku neobvyklé. Kdo byla žena světice s tak neobvyklým jménem?

Richarda nebo též Richardis se narodila kolem roku 840 v Alsasku jako dcera hraběte Erchangera z Nordgau. Jako takové se jí dostalo dobrého vzdělání a výchovy. Richarda vyrostla v pohlednou zbožnou a vzdělanou dívku a její otec se ohlížel po vhodné partii. Jeho volba padla na syna východofranského krále Ludvíka II. Němce. Partie to byla dobrá: syn krále, bohatý, urozený, navíc by se Richarda mohla stát královnou, a tou se skutečně stala a později byla korunována římskoněmeckou královnou. A tak se roku 862 Richarda provdala. Jenže každá mince má dvě strany. Její manžel Karel III. Tlustý nebyl zdravý. Jeho obezita nebyla způsobena jen přejídáním, ale pravděpodobně trpěl onemocněním štítné žlázy, a měl i psychické problémy. V roce 881 byli manželé korunováni v Římě císařem a císařovnou, a roku 887 obvinil Karel svou ženu z cizoložství.

Richarda se bránila a byla ochotna podrobit se i zkoušce ohněm, aby dokázala svou nevinu. Nastalo vyšetřování, při němž vyšlo najevo (oba manželé to stvrdili pod přísahou), že manželství nebylo nikdy konzumováno, zřejmě pro nemoc Karla III. Richardina nevina byla prokázána. Richarda poté od manžela odešla do rodného Alsaska do kláštera v Andlau, který sama založila v roce 880, a zde žila přísným životem. Vykonala rovněž pouť do svaté země, 18. září kolem roku 895 zemřela v klášteře Andlau a zde byla též pohřbena.

Odoo • obrázek a text

Její obrazy a sochy najdeme zejména ve Francii. Je zobrazována většinou v císařském oděvu, někdy též jako řeholnice s odloženou korunou. Na vitrážovém okně kostela sv. Vendelína ve Francii je Richarda znázorněna jako císařovna s modelem kláštera v ruce a medvědem u nohou.

Je patronkou Andlau, nemocných a vzýváme ji proti ohni.

Alena Králová

Události
Archiv
Vinice pro září 2020 v PDF
souhrn blogových příspěvků za poslední měsíc ke stažení